Viedenská električka je opäť v Bratislave

Toto je legenda medzi dopravnými prostriedkami!

Viedenská električka bola jednou z najvýznamnejších dopravných inovácií svojej doby, spájajúc dve metropoly Rakúsko-Uhorska moderným a efektívnym spôsobom. Treba si totiž uvedomiť, že vtedajšej železničnej doprave dominovala para.

Spojenie sa stalo dôležitým prostriedkom pre obyvateľov oboch miest, a to až do roku 1938, kedy bola prevádzka prerušená.

Výstava 110 rokov Viedenskej električky

Výstava ponúka návštevníkom množstvo autentických historických exponátov. Medzi najvýznamnejšie patrí električková lokomotíva GANZ P.O.H.É.V. Eg 6 a podvozok nákladného vozňa GANZ P.O.H.É.V. Gk 202, ktoré si môžete pozrieť naživo v priestoroch múzea.

Súčasťou výstavy sú aj rôzne artefakty, dokumenty a modely vozidiel, ktoré na tejto trati premávali. Návštevníci môžu tiež preskúmať informačné panely, ktoré detailne rozprávajú príbehy o histórii, technických detailoch a fungovaní Viedenskej električky.

Kurátorom výstavy je Michal Jajcaj. Za záchranou viedenskej električky stoja Roman Delikát, Michal Milata, Peter Martinko a Vladimír Schwarz, ktorí boli zároveň odbornými spolupracovníkmi výstavy. Skladám im obrovskú poklonu, že sa im tento poklad železničnej dopravy podarilo zachrániť pred zošrotovaním! Vďaka nim si môžete pozrieť nádherne zrekonštruovanú električku naživo.

Výstavu nájdete v Múzeu Dopravy na Šancovej ulici. Otvorená je od 11. októbra 2024 do 30. septembra 2025 (utorok – nedeľa, 10-17h), a je súčasťou osláv 25. výročia STM-Múzea dopravy v Bratislave.