Cyklotrasa Ladce – Púchov. Impozantný most cez Váh a malebné povodie rieky

Toto je najnovší úsek Vážskej cyklomagistrály. Otvorený bol v júni 2024 a má dĺžku bezmála 13 km.

Vážska cyklomagistrála je bezpochyby najambicióznejší cyklistický projekt na Slovensku. Je považovaná za najstaršiu a jednu z najlepších súvislých cyklotrás, ktoré na Slovensku máme. Začína sa v Žiline a končí až v Komárne. Prechádza až štyrmi krajmi a má dĺžku bezmála 250 kilometrov. Množstvo úsekov je už vybudovaných a vedie bezpečnými a segregovanými cyklochodníkmi. Očarí vás prírodou, ale aj historickými a technickými pamiatkami. Na území Trenčianskeho kraja je už vybudovaných 60 zo 100 kilometrov.

Trasovanie

Táto cyklotrasa spája obec Ladce s mestom Púchov. Samostatným úsekom v dĺžke 505 metrov je tiež prepojená na obec Lednické Rovne. S výstavbou sa začalo vo februári 2023 a posledné stavebné práce boli ukončené v novembri 2023. Oficiálne otvorená bola v júni 2024. Jej dĺžka je bezmála 13 km.

Začiatok úseku je situovaný na okraji obce Ladce, na konci Kukučínovej ulice. Úsek sa po pracovné staničenie km 4,0 tiahne po ľavom brehu Kočkovského kanála.

Popod diaľničný most vedie k vodnej elektrárni Ladce, ktorá je najstaršou prevádzkovanou vodnou elektrárňou na Váhu – je v prevádzke už od roku 1936. Bola budovaná v dobe, keď elektrifikácia ešte len začínala a nároky na dodávku elektriny boli nízke. Očarí vás svojou krásnou architektúrou.

Od elektrárne vedie pätou ochrannej hrádze a po existujúcom moste nad Kočkovským kanálom. Na tomto mieste sa dostávate bezpochyby k najzaujímavejšiemu dielu tohto projektu – cyklomostu cez rieku Váh.

Impozatný cyklomost cez Váh

Novovybudovaná lávka s dĺžkou 91,45 m premosťuje pôvodné koryto Váhu. Určený je pre cyklistov aj peších a doslova vás ožiari. Jej povrch sa totiž pri dopadajúcich slnečných lučoch leskne akoby bol posiaty malými drahokamami. Pri moste sa nachádza odpočívadlo, odkiaľ si môžete vychudnávať pohľad na toto impozantné inžinierske dielo.

Za mostom sa cyklotrasa rozdeľuje. Samostatný úsek s dĺžkou 500 metrov vedie do obce Lednické rovne. Hlavná vetva pokračuje smerom na mesto Púchov.

Po km 4,6 je trasa situovaná severne popri brehu pravom pôvodného koryta rieky Váh. Ďalej ide až k ČOV, ktorá sa nachádza pred obcou Streženice. Tu sa nachádza najväčšie prevýšenie na celom úseku. Ak idete smerom do Púchova, musíte poriadne šliapnuť do pedálov. Z opačnej strany zase poriadne stláčať brzdy.

V km 6,8 – 7,9 ide trasa medzi cestou druhej triedy II/507 a areálom ČOV. Následne je vedená ochrannou hrádzou až po mesto Púchov. Ponad rieku Biela voda je na prechod využitý existujúci mostný objekt. Pri kruhovo objazde sa stáča doprava a cez km 9,7 až 9,9 sa tiahne po ochrannej hrádzi. Prechádza popri rybárskom parku Odhánky.

Odtiaľ ide popri päte hrádze a od km 11,3 až po koniec úseku v km 12,4 znovu po hrádzi. Tu sa napája na existujúci úsek Púchov – Nosická priehrada.

Financovanie projektu

Vybudovaná cyklotrasa je alternatívou k jestvujúcej automobilovej doprave. Pomáha tak zabezpečiť alternatívnu a pohodlnú dopravu do zamestnania a zabezpečuje efektívne a udržateľné dopravné riešenia v oblasti.

Úsek cyklotrasy Ladce – Púchov bol vybudovaný z prostriedkov Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) 2014 – 2020 a tiež z financií Trenčianskeho samosprávneho kraja. Celkové náklady na projekt boli vyše 10 miliónov eur.