Cyklotrasa Trenčín – Nemšová. Povodím Váhu po stopách pútnikov

Cyklotrasa je dlhá 11,4 km. Vedie od Trenčianskeho hradu popri najstaršom pútnickom mieste Skalka nad Váhom až do Nemšovej. Počas jazdy na vám naskytnú malebné pohľady na Trenčiansky hrad či rieku Váh. Cyklotrasa bola vybudovaná v rámci cezhraničného projektu, ktorý spája Trenčiansky hrad s hradom v moravskom meste Brumov.

Vážska cyklomagistrála je považovaná za najstaršiu a jednu z najlepších súvislých cyklotrás, ktoré na Slovensku máme. Začína sa v Žiline a končí až v Komárne. Prechádza až štyrmi krajmi a má dĺžku bezmála 250 kilometrov. Jeden z najkrajších úsekov sa nachádza medzi Trenčínom a Nemšovou. Cyklotrasa vedie po komfortnej asfaltovej ceste s krásnymi výhľadmi a cez malebnú prírodu.

Starý železničný most

Cyklotrasa začína v Trenčíne na bývalom železničnom moste, ktorý vedie cez rieku Váh. Pôvodný most bol postavený v roku 1883. Mal štvorpoľovú oceľovú priehradovú konštrukciu. V rámci zdvojkoľajenia trate v roku 1907 bola na spoločné podpery umiestnená druhá mostná konštrukcia rovnakého typu. Starý most z 19. storočia slúžil železničnej doprave až do roku 2017, kedy bol tesne vedľa neho v rámci modernizácie trate postavený most nový. Starý železničný most bol nedávno pretvorený na cyklotrasu.

Pútnické miesto Skalka

Od železničného mosta vedie cyklotrasa po ochrannej hrádzi rieky, kľukatí sa povodím Váhu a prechádza obcou Zamarovce. Bezpochyby najzaujímavejšia pamiatka na celom úseku je Skalka pri Trenčíne. Toto najstaršie pútnické miesto na Slovensku. Každoročne v júli sa tu stretávajú tisíce veriacich na púti pri príležitosti sviatku sv. Andreja-Svorada a Benedikta.

Od kláštora prechádza cyklotrasa lávkou cez potok Súčanka, popri potoku pokračuje po jeho ústie do Váhu. Prechádza popod diaľnicu, pokračuje do Skalky nad Váhom, a od ústia rieky Vláry do Váhu využíva ochrannú hrádzu Vláry a pred mestom Nemšová prechádza cyklolávkou na druhú stranu rieky a pokračuje po hrádzi Vláry. Na tomto mieste začína cyklotrasa Bevlava, ktorá vedie cez Horné Sŕnie až do Českej republiky.

Nemšová

História Nemšovej siaha až do stredoveku. Prvá písomná zmienka o obci pochádza z roku 1242. Okrem kultúrnych a historických pamiatok je toto mesto známe aj sklárňou, ktorá bola založená v roku 1902. Postupom času sa stala významným hráčom s sklárskom priemysle. Z Nemšovej sa môžete vrátiť do Trenčína späť po cyklotrase alebo vyžiť motoráčik, ktorý premáva na trase Trenčianska Teplá – Horné Sŕnie.

Trenčín – Nemšová bicycle route

The 11.4 km long cycle route starts in Trenčín nearby Castle. Along the way you will see a Jesuit monastery, picturesque views of Trenčín Castle or the Váh River.  The cycle route was built as part of a cross-border project that connects Trenčín Castle with a castle in the Moravian town of Brumov.