V Rači vzniká nový športový areál. Nachádzať sa bude na Plickovej

Donedávna nevyužívaný pozemok pri základnej škole na Plickovej v Rači sa mení na úžasný športový a oddychový areál. Aktuálne je dokončená prvá fáza, ktorú čaká kolaudácia. Druhá fáza je vo výstave. Otvorenie pre verejnosť sa očakáva v septembri.

Areál obsahuje zónu športu, zónu exteriérovej výučby a oddychovú zónu parkového charakteru. Jednotlivé zóny sú rozmiestnené v nadväznosti na dispozičné riešenie objektu základnej školy. Vizuálne sú oddelené separačnou zeleňou. Všetky zóny prepája trailová bežecká dráha, ktorá je pokračovaním atletickej bežeckej dráhy. V juhozápadnej časti je prepojenie areálu riešené krajinnými úpravami – stupňovaním výšky vegetácie a spevnením zatrávňovacou dlažbou.

Areál je rozdelený na štyri zóny: zóna je šport a vyučovanie, zóna je oddych a voľný čas, zóna je promenáda pred školou a zóna je zeleň.

Nájdete tu športové plochy, detské ihriská, drobnú architektúru, tribúnu, pódium, palisádový múrik, vonkajšiu učebňu, atletický ovál, multifunkčné ihrisko, pieskovisko a doskočisko. Objednávateľom bola Mestská časť Bratislava-Rača, zhotoviteľom spoločnosť KAMI PROFIT.

V realizácii je aj druhá fáza – skleník, záhony, výsadba – v časti bloku „Pri kocúrovi“, bude obnášať aj plochu pred školou. Tieto práce zabezpečuje firma BBAU, s.r.o , dokončenie má byť v septembri 2024.

V príprave je tiež projekt nového chodníka medzi ZŠ a MŠ a stacionárom na Plickovej, na ktorom bude dlažba z tehlového materiálu. V tomto projekte sa má zbúrať aj časť plotu a nahradí sa drevenými pergolami s popínavými rastlinami. Tiež sa zlepší bezbariérovosť od Kafendovej. Realizácia sa predpokladá v roku 2025.